O přípravě kávy jsme toho napsali již hodně a pokračovat bychom mohli do nekonečna. Káva je totiž jednou z těch organických látek, o které se dají vyprávět básně, balady, pohádky a vlastně úplně jakékoliv téma, na které si vzpomenete. Také je s námi již po velice dlouhou dobu, pomáhala vojákům ve válce, řečníkům nabrat energii, jedlíkům na trávení po obědě a spoustě obyčejným smrtelníkům prostě jen začít další krásný den. Jak se ale káva mele? Samozřejmě potřebujete mlýnky na kávu! Ano, víme, to by bylo příliš jednoduché téma, a tak se podívejme na typy mletí kávy. Jestliže Vás toto téma zaujalo, srdečně Vás zveme k následujícímu článku.
Velmi jemně pomletá káva
Kvalitní mlýnky na kávu ji dokážou pomlít na různé stupně. Ten úplně nejjemnější se obecně nazývá „prach“ nebo také turecká káva – Džežva. Pozor, nepleťte si jí ale s českou tureckou kávou neboli s naším „turkem“. Toto je česká a slovenská varianta připravování kávy spařením mleté kávy vroucí vodou a s tureckou kávou má společný snad jen ten název. Buďme upřímní, chuťově také nepatří mezi ty nejlepší.
Jemně pomletá káva
Zde se jedná hlavně o přípravu známého i oblíbeného espressa. Mlýnky na kávu se vyrábí a prodávají často speciálně určené čistě pro espresso.
Středně pomletá káva
Do této kategorie patří především filtrovaná káva a překapávaná káva jako je french press, chemex, drip a aeropress. Ano, prodávají se i mlýnky na kávu speciálně určené pro vaření french pressu.
Hrubě pomletá káva
Nejedná se o nic jiného než o kávu mokka.
+There are no comments
Add yours