V horké letní dny, kdy nám tělo i mysl sužují vedra, není nic lepšího než se čas od času ochladit chutným kopečkem zmrzliny. Zamysleli jste se ale někdy, jaká se vlastně ukrývá historie za touto chutnou cukrovinkou? V dnešním článku se spolu podíváme na historii zmrzliny, jak se vlastně dostala k nám do Evropy a proč mají Italové s výrobou zmrzliny tolik zkušeností. Aby toho však nebylo málo, představíme Vám Italskou firmu martellato, která se na toto odvětví zaměřila. Zaujalo Vás toto téma? Potom Vás srdečně zveme, abyste se pohodlně usadili a přečetli si následující krátký článek.
Historie zmrzliny a firma martellato
Co je to vlastně zmrzlina? Obecně se jedná o mražený mléčný výrobek ze směsi smetany nebo mléka, cukru, vajec a přísad ovoce, čokolády, vanilky a spousty jiných. Odkud ale tato cukrovinka pochází? Tak na to existuje hned několik verzí, tu pravdivou se nikdy nejspíše nedovíme, pokud někdo nevynalezne způsob cestování časem. Jedna z verzí vypráví, že zmrzlinu jako takovou přivezl do Evropy Marco Polo ze svých cest. Sníh a led ochucený medem a ovocnou šťávou znali už staří Řekové nebo Egypťani. Další verze potom vypráví o tom, že se zmrzlinu naučili vyrábět od Arabů a Peršanů právě Italové a dali tak vzniknout známému sorbettu. Proto také v Itálii vznikla za celou historii spousta firem, specializujících se na výrobu zmrzlinářských potřeb pro gastronomický průmysl. Jak již jistě hádáte, právě takovou firmou je martellato. Jejich historie se datuje do roku 1970 a postupem času pozvedli nástroje na výrobu zmrzliny na prvotřídní světovou úroveň. Zkuste vyhledat například martellato online shop a podívejte se, jaké řešení pro moderní cukrárny a gastronomický průmysl v tomto odvětví nabízejí.
Zmrzlina v Česku
Zajímavá informace pro zvědavce na závěr, zmrzlina se v česku začala vyrábět v roce 1949 v pražském Laktosu. Postupně ji začali dělat i jiné firmy. Bohužel současné zmrzliny dostupné u nás jsou už jen zřídka z mléka a smetany, převážně se už jedná o mražené krémy vyrobené z rostlinných tuků.
+There are no comments
Add yours