Co si člověk vybaví jako první, jestliže položíme otázku, co patří mezi nejdůležitější vybavení do kuchyně? Ano, bez pochyby to bude lednice. Stejně tak tomu bude i v profesionální gastronomii, jen budou tyto slova více konkrétnější a napadne nás například lednice gastro, nebo lednice nerez.
Lednice gastro a lednice nerez
Lidé se už na počátku historie naučili, že teplota ovlivňuje trvanlivost potravin. Ze začátku jsme nevěděli proč, brali jsme to ale jako fakt a potraviny chladily. Později, někdy na přelomu patnáctého a šestnáctého století, když lidstvo vynalezlo mikroskop jsme se naučili, že za rozkladem potravin stojí bakterie a houby. Většině z nich se daří v teplejším prostředí, a to je také důvod, proč chladno zpomaluje jejich rozmnožování. Houby byly prvním organizmem na souši, začali „těžit“ a rozkládat kameny, díky čemu vytvářeli vhodné prostředí pro následný příchod rostlin. Takovou zajímavostí je, že právě houbám vděčíme za naši oblíbenou zábavu, kterou je pití alkoholu. Jsou to právě houby, konkrétněji kvasinky, které při rozkladu ovoce produkují ethanol. Ten je normálně jedovatý, ale lidé se mu přizpůsobili proto, aby mohli požívat již několik dní staré plodiny a zvýšili tak svoji šanci na přežití. Lednice gastro jsou tedy úžasným nástrojem, který nám pomáhá ve válce s houbami a bakteriemi. Stejně tak lednice gastro, jak i lednice nerez mají dnes často také zabudovanou antibakteriální ochranu.
Kuchyně a hmyz
Už jsme si pověděli něco málo o tom, že lednice gastro je nejdůležitějším vybavením kuchyně, ale co mezi ně patří dále? Možná to není na první pohled jasné, ale v kuchyni často válčíme se hmyzem. Dalším nepostradatelným zařízením jsou tedy lapače hmyzu. Mouchy, komáři, octomilky, všechny tyto organizmy mají velice rádi prostředí kuchyně a rozkládající se potraviny. Profesionální lapače hmyzu nám tedy pomůžou se tohoto problému zbavit. Moderní lapače hmyzu jsou dnes už elektrické a snadno se čistí. Nikdo by přece nechtěl, aby se nám kuchař přilepil na ty zastaralé lepící mucholapky…nebo ano?
+There are no comments
Add yours