Každý z nás moc dobře zná sklenici. Historie podávání pití do tohoto typu poháru se datuje snad už do starého Egypta. Není však sklenice jako sklenice. V dnešní moderní době má každá sklenice své určení, podle typu nápoje, který v ní podáváme. Jestliže tedy pracujete v gastronomii a chcete vézt svou restauraci na profesionální úrovni, měli byste se informovat, jaký nápoj je dobré podávat v jaké sklenici. No dokážete si představit, že Vám někdo přinese pivo ve sklenici na víno? Ano, tohle už by bylo nejspíše hodně přesazené, ale situace se stávají různé. Zkusme si spolu tedy říct alespoň něco málo o typech sklenic na pivo a víno.
Sklenice na pivo
Jedná se o nejznámější sklenici vůbec. Můžeme zde zařadit klasický půllitr, nebo také pivní sklenici. Objem mají vždy stejný, liší se nejčastěji pouze tvarem. Tvar také vypovídá o tom, na jaké pivo je sklenice určena. Jestli je pro horně kvašená piva, nebo pro ležáky. V restauracích jsou často označeny značkou pivovaru. Jestliže chcete skleničky bez značky, libbey sklenice budou ideální volbou. Stejně tak můžete u firmy libbey nalézt pivní poháry, které mají nejčastěji menší objem 0,3l a slouží k podávání pivních speciálů.
Sklenice na víno
Obecné rozdělení sklenic na víno je na sklenice na bílé víno, červené víno a šumivá vína. I zde firma libbey nabízí široký výběr. A jak samotné skleničky vypadají? Libbey sklenice na červené víno jsou širší, ty na víno bílé mají naopak užší hrdlo, aby v se v něm mohlo koncentrovat aroma bílého vína. Libbey sklenice na šumivá vína mají potom tvar flétny.
+There are no comments
Add yours